16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de fermieri, debitori la stat fără vină

Sute de fermieri, debitori la stat fără vină

Sute de producători agricoli din Olt au rămas debitori la stat fără să fie vinovaţi. Ei au primit subvenţie pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă, respectiv bonuri valorice personalizate, pe care au apucat să le valorifice, însă, în pagubă, pentru că vremea rea le-a încurcat socotelile.

OLT. Pentru că n-au mai apucat să semene grâul, fermierii din Olt au rămas datori la stat cu sume importante de bani. La Studina, 30 de tone de sămânţă de grâu au rămas în hambare şi peste 100 de oameni s-au pomenit astfel cu debite la stat.

Primarul comunei, Ioan Matei, a declarat că lucrurile se vor limpezi. El spune că a demarat demersurile pentru rezolvarea problemei la centrul local din Caracal al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), la conducerea APIA Olt şi la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La nivelul ministerului, edilul a primit garanţii verbale că oamenii nu vor rămâne cu debite.

„Mi s-a spus că primăria trebuie să întocmească un tabel cu toţi oamenii în cauză şi să elaboreze un document din care să reiasă că fermierii nu au însămânţat din cauze obiective. Tabelul va ajunge la minister şi oamenii vor fi scoşi din culpă“, a susţinut primarul Matei.

Directorul APIA Olt, Marinel Oaşă, îl contrazice. „Îmi vine greu să cred că oamenilor din Studina le vor fi stinse debitele doar pe baza unui tabel. Astfel de lucruri se fac prin norme ale ministrului, care să modifice ordinul privind ajutorul statului în agricultură. Este trist ce se petrece cu aceşti oameni, care nu au nici o vină în toată această poveste. Trebuie să găsim o soluţie legală pentru ca ei să nu rămână debitori. Am să-l contactez pe prefect, să vedem ce se poate face“, a declarat Marinel Oaşă.

Situaţie critică şi la Brebeni

 

Şi la Brebeni, o parte dintre localnici se confruntă cu aceeaşi problemă. Viceprimarul Nicolae Truică spune că oamenii sunt supăraţi, dar că speră ca lucrurile să fie îndreptate. „Nu este vina lor. Oamenii au dat bonurile din vreme pentru achiziţionarea sămânţei de grâu, dar aceasta a ajuns târziu la ei, apoi au început ploile. Aşa a făcut o firmă din Oradea, care a livrat foarte târziu grâul pentru semănat. Nu s-a mai putut semăna, pentru că vremea s-a schimbat. Problema se poate rezolva numai dacă ordinul în baza căruia s-a acordat subvenţia va fi modificat de ministru“, a spus Nicolae Truică.

Marinel Oaşă spune că are semnale potrivit cărora situaţia se regăseşte în mai multe localităţi. Că problema este groasă a recunoscut şi Dumitru Niculescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), însă şi el merge pe varianta că ministerul va îndrepta situaţia. „Nu cred că Ministerul Agriculturii nu va interveni, pentru că a văzut că vremea s-a schimbat devreme în acest an. Nu vor fi lăsaţi aşa oamenii care n-au apucat să semene din motive independente de ei. Nu se poate altfel“, a declarat Dumitru Niculescu.

 

Informări

 

Marinel Oaşă a declarat ieri că a informat conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură despre situaţia creată în Olt. „Am informat conducerea Agenţiei şi pe cea a prefecturii. În mod normal, ar urma ca şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală să facă, împreună cu prefectura, demersuri la Ministerul Agriculturii. Eu cred că oamenii care au rămas cu grâul de sămânţă în hambare sunt mult mai mulţi decât cei din două comune, dar încă nu a luat amploare fenomenul. Iar toată această poveste se va rezolva numai prin modificarea normelor legislative care creează baza pentru acordarea subvenţiei în agricultură“, a susţinut şeful APIA Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU